6 maart 2012
Toyota FCV-R

Toyota FCV-R

Toyota toont FCV-R Concept

6 maart 2012 | Toyota onthult de FCV-R (Fuel Cell Vehicle Reality and Revolution) conceptcar in Geneve. In 2015 neemt Toyota een van de FCV-R afgeleide middenklasse sedan met brandstofceltechnologie in productie. De waterstofauto is het resultaat van 20 jaar intensief testen en presteert net zo goed als vergelijkbare auto's met een conventionele motor.

Het voordeel van deze waterstoftechnologie is dat de luchtkwaliteit er sterk van profiteert. Auto's die zijn uitgerust met een brandstofcel produceren geen stoffen als NOx, PM en (andere) fijnstoffen. De Fuel Cell techniek van Toyota kan tot wel 83% van de in waterstof aanwezige energie omzetten in elektriciteit om de wielen aan te drijven.

Toyota FCV-R

In het studiemodel van de FCV-R komen techniek en een ontwerp samen. De auto combineert technologische innovaties met gebruiksgemak en een futuristisch ontwerp. Zijn styling duidt op een mogelijk volgende stap van de designtaal van Toyota. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de W-vorm in de voor- én achterzijde. De vorm symboliseert het koelsysteem van de brandstofcel, maar het geeft de FCV-R vooral een aerodynamisch silhouet.

De stoelen in het minimalistische interieur zijn bekleed op een manier die doet denken aan die van traditionele Japanse klederdracht. De centraal geplaatste middenconsole biedt plaats aan een versie van Toyota Touch Life, met twee schermen waarmee bestuurder en passagier spelenderwijs zowel het infotainment systeem bedienen als bijvoorbeeld het 3D-navigatiesysteem, de audio en de airconditioning.

Toyota FCV-R

Het karakter van de FCV-R blijkt verder uit het in vergelijking tot zijn afmetingen (4.745 m lang, 1.510 mm hoog en 1.790 mm breed) zeer ruime interieur. Dit is onder meer te danken aan slim geplaatste waterstoftanks en brandstofcel. Bovendien is de brandstofcel kleiner dan ooit. Desondanks is de actieradius van de FCV-R ongeveer 700 kilometer, met waterdamp als enige uitstoot.

 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!