14 december 2011
 

Cadillac ATS

Nieuwe 2.0-liter motor voor Cadillac ATS

14 december 2011 | Een nieuwe 2.0-liter viercilinder turbomotor zal debuteren in de volledig nieuwe Cadillac ATS die zal worden onthuld tijdens de komende North American International Auto Show in Detroit. De Cadillac-motor met directe injectie zal zo'n 270 pk leveren (198 kW).

De nieuwe 2.0T is de eerste van een reeks motoren die beschikbaar komt voor de ATS die in de zomer van 2012 in productie zal worden genomen. In bepaalde markten zal de Cadillac ATS ook met een niet-geblazen 2.5-liter viercilinder en een 3.6-liter V-6 motor leverbaar worden.

Tot de belangrijkste kenmerken van de 2.0T-motor behoren: een twin-cam met directe injectie, vier kleppen per cilinder met continue variabele kleptiming, een twin-scroll turbocharger met air-to-air intercooler; gesmeed stalen krukas met modulaire balansassen; en een tweefase variabele oliepomp met jet-spray koeling van de zuigers.

Cadillac ATS

De algehele interne wrijving van de motor is met 16 procent afgenomen. Dit lage-frictie ontwerp betekent dat het motorvermogen efficiënter vrijkomt. Een uitgebreid computergestuurd onderzoek naar de doorstroming van de olie is gebruikt om een volledig nieuw verbrandingssysteem te ontwikkelen met een hogere compressieverhouding, waardoor ook de efficiency van de motor verder is toegenomen.

De 2.0T heeft een brede koppelkromme, waarbij 90% van zijn maximale trekkracht van 353 Nm vrijkomt tussen 1.500 tpm en 5.800 tpm, waardoor de ATS naar verwachting het gevoel geeft van onmiddellijke kracht, zowel bij het accelereren vanuit stilstand bij een stoplicht als bij een inhaalmanoeuvre op snelheid. De turbolader genereert tot zo'n 20 pond drukvermogen en het twin-scroll design draagt bij aan de optimalisatie van beschikbaar motorvermogen, waardoor er nauwelijks sprake is van een turbogat en er motorvermogen over een breed toerentalgebied beschikbaar is.

Cadillac ATS
 
Websitewww.cadillaceurope.co
Deel via