9 november 2011
Seat Altea XL

Seat Altea XL

Seat onthult elektrische auto

9 november 2011 | Seat heeft vandaag bekendgemaakt dat het werkt aan zijn eerste elektrische auto die in Spanje wordt ontworpen, ontwikkeld en zal worden geproduceerd. Naast de onthulling van het Altea XL Electric Ecomotive prototype, een compleet elektrisch aangedreven auto met nul emissies, presenteerde de Spaanse autofabrikant tevens een plug-in hybride prototype in de vorm van de Leon TwinDrive Ecomotive.

Gedurende de komende maanden zal Seat exemplaren van beide modellen beschikbaar stellen aan Spaanse overheidsinstanties voor gebruik in hun vloot van voertuigen. Dat zal Seat waardevolle informatie opleveren over het gebruik van de auto's met het oog op de serieproductie van elektrische auto's op de middellange termijn. De onderneming voorziet de lancering van zijn eerste elektrische plug-in hybride in 2015, een jaar later gevolgd door een compleet elektrische auto.

Seat Altea XL

Seat heeft als strategie om een groot aantal alternatieve technologieën te onderzoeken. Op basis van die visie onthult de Spaanse autofabrikant tegelijkertijd twee verschillende maar eensgezinde modellen. Seat's President James Muir: "Klanten eisen een meer duurzame vorm van mobiliteit, maar hun behoeften lopen uiteen. Daarom zijn wij van mening dat een parallelle strategie voor de ontwikkeling van twee verschillende technologieën Seat in de beste positie zal plaatsen om tegemoet te komen aan die wensen".

De Altea XL Electric Ecomotive heeft een actieradius van 135 kilometer. De elektromotor is goed voor 85 kW/115 pk en een koppel van 270 Nm. Die combinatie resulteert in een begrensde topsnelheid van 135 km/u.

Seat Altea XL

Door de plaatsing van de batterijen onder de achterbank en onder de kofferbak heeft de omvang van het accupakket geen gevolgen voor het interieur. Wanneer de elektrische Altea XL Stationwagon in de zon geparkeerd staat, zorgen de zonnecellen in het dak er voor dat er frisse lucht in het interieur wordt gerecirculeerd, waardoor er naderhand minder energie nodig is voor de klimaatregeling.

De nieuwe Seat Leon TwinDrive Ecomotive is een concept op het gebied van plug-in hybrides. Hij combineert de voordelen van emissievrij rijden met de actieradius van een auto met een traditionele verbrandingsmotor. In de elektrische stand heeft de TwinDrive een bereik van 52 kilometer en een topsnelheid van 120 km/u. In de gecombineerde modus (elektrisch plus verbrandingsmotor) bedraagt het geschatte brandstofverbruik 1,7 liter brandstof of 18,5 kWh per 100 km, het equivalent van 39 g/km CO2, en ligt de topsnelheid op 170 km/u.