29 september 2011
 

GM

GM introduceert front center airbag

29 september 2011 | General Motors introduceert als eerste een 'front center airbag' systeem, dat ontworpen is om bestuurders en voorpassagiers te beschermen bij aanrijdingen van opzij, waarbij het systeem bescherming biedt aan de inzittende aan de zijde van de auto die niet geraakt is. De front center airbag debuteert in modeljaar 2013 op de Buick Enclave, GMC Acadia en Chevrolet Traverse midsize crossovers. Deze nieuwe veiligheidsvoorziening wordt standaard geleverd op de Acadia en Traverse met elektrisch verstelbare stoelen en zal standaard zijn op alle Enclave-uitvoeringen.

De nieuwe airbag ontplooit zich vanaf de rechterkant van de bestuurdersstoel en positioneert zichzelf tussen de twee voorstoelen, dicht bij het midden van de auto. Deze speciale airbag is ontworpen om bescherming te bieden bij aanrijdingen vanaf de passagierskant wanneer de bestuurder de enige inzittende voorin is. Tevens fungeert hij als een energie-absorberend kussen tussen de bestuurder en voorpassagier bij aanrijdingen vanaf zowel de kant van de bestuurders als die van de voorpassagier. Naar verwachting zal de nieuwe airbag tevens bescherming bieden wanneer de auto bij een aanrijding over de kop slaat.

GM

Uit GM's analyse van de Fatality Analysis Reporting System database van de National Highway Traffic Safety Administration blijkt dat aanrijdingen aan de verst gelegen zijkant van de auto, waarvoor de airbag centraal voorin met name bedoeld is, tussen 2004 en 2009 verantwoordelijk waren voor zo'n 11 procent van de situaties waarbij een inzittende voorin, gebruikmakend van de veiligheidsgordel, om het leven kwam. Die analyse ging uit van ongevallen met auto's vanaf productiejaar 1999 die bij het ongeval niet over de kop sloegen. Dit type ongevallen, waarbij de inzittende zich aan de kant van de auto bevindt die niet geraakt werd, staat tevens voor 29 procent van alle voorpassagiers, gebruikmakend van de veiligheidsgordel, die bij dit soort aanrijdingen om het leven kwamen.

"De nieuwe front center airbag is niet verplicht volgens de wetgeving, en geen enkele andere airbag in personenauto's biedt momenteel het type bescherming aan inzittenden voorin waarvoor deze airbag is ontworpen", verklaart Scott Thomas, senior staff engineer voor GM's geavanceerde beschermingssystemen.

GM

De nieuwe airbag zal naar verwachting bijdragen aan de crashtestprestaties van de modellen waarin hij leverbaar wordt. De modeljaar 2012-versies van deze midsize crossovers hebben in het New Car Assessment Program van de NHTSA alle een vijf-sterren veiligheidsscore ontvangen voor de totale bescherming en voor de bescherming bij aanrijdingen van opzij. Tevens ontvingen ze de 2011 Top Safety Pick onderscheiding van het Insurance Institute for Highway Safety.

GM en technologieleverancier Takata hebben de front center airbag de afgelopen drie jaar ontwikkeld, waarbij ze vele ontwerpvariaties hebben getest op het gebied van de montage ervan, de vorm van de airbag en de bescherming die hij biedt in uiteenlopende situaties bij diverse posities van de inzittenden. Tal van elementen van het gezamenlijk gepatenteerde kussenontwerp van de airbag zorgen samen voor de unieke, beschermende prestaties voor inzittenden met een uiteenlopende lichaamsbouw.

GM GM GM
 
Websitewww.chevrolet.nl
Deel via