19 augustus 2011
Audi R8 (2006 - 2015)

Audi R8 (2006 - 2015)

Audi bouwt R8 LMS Racing Simulator

19 augustus 2011 | Op de beurs 'gamescom 2011', de grootste beurs voor interactieve spellen ter wereld die momenteel plaatsvindt in Keulen, debuteert de Audi R8 LMS Racing Simulator van Sony PlayStation. Op de stand van PlayStation in hal 7 staat de Audi R8 LMS Racing Simulator, waarin het populaire spel Gran Turismo 5, in vele landen het meest verkochte spel voor de Sony PlayStation 3, als in een echte raceauto kan worden beleefd.

Om fans het echte racegevoel in de Audi R8 LMS Racing Simulator te laten beleven, hebben Sony PlayStation en Audi kosten noch moeite gespaard. In plaats van een bestaande straat- of raceauto aan te passen, besloten de specialisten van quattro GmbH om een speciale simulator-auto te bouwen. Aan de buitenkant ziet de auto eruit als de Audi R8 LMS, uitgevoerd in koolstofvezel-zwart en met PlayStation-opschrift. Binnenin kunnen fans plaatsnemen in een kuipstoel, zoals die ook in de raceauto te vinden is. Om het in- en uitstappen te vergemakkelijken, is de rolkooi iets minder gecompliceerd dan bij de wedstrijdversie.

Audi R8 (2006 - 2015)

Wanneer de simulator is gestart, moet de speler zich een echte coureur voelen. Op het racedisplay worden daarom alle gegevens getoond, terwijl het racestuur met het PlayStation 3-systeem verbonden is. Bij het draaien aan het stuurwiel worden de impulsen via stuurhoeksensoren doorgegeven. Ook de stuurschakeling is gekoppeld aan de microprocessor, die aan de computer doorgeeft, wanneer er geschakeld wordt. Hetzelfde geldt voor de pedalen. Het geluid is zeer realistisch dankzij een Dolby Surround-systeem.

Dit wordt versterkt door bewegingseffecten. Via een pneumatische cilinder in plaats van de normale veren en schokdempers wordt de wielophanging bediend. Daarmee kunnen carrosseriebewegingen tot 150 millimeter worden gesimuleerd. Zo wordt het rijgedrag van de auto binnenin voelbaar, waarmee de speler het gevoel krijgt, echt een race te rijden. De centrifugale krachten bij het nemen van bochten, het remmen en optrekken zijn direct merkbaar.

Audi R8 (2006 - 2015)

De auto voor de simulator werd in zes weken gebouwd. De simulator zal tijdens vele publieksevenementen worden ingezet. Het voorgaande model, dat was gebaseerd op de Abt-Audi TT-R, werd tussen 2005 en 2009 circa 60 keer per jaar gebruikt, waarbij er 15.000 keer een spel werd gespeeld en meer dan een miljoen mensen de simulator zagen.

Bij de onthulling van deze nieuwe simulator was coureur Christopher Mies aanwezig, die met de Audi R8 LMS GT3 vorig jaar de Europese kampioenstitel won en in februari van dit jaar zegevierde tijdens de 12-uursrace in het Australische Bathurst.