31 mei 2011
Audi A1

Audi A1

Audi toont A1 Clubsport Quattro

31 mei 2011 | Tijdens de Wörtherseetour, de jaarlijkse meeting van Audi-, Seat, Skoda- en Volkswagen-fans in Oostenrijk, debuteert de Audi A1 Clubsport Quattro showcar. Hij combineert een sportief uiterlijk met de hoge prestaties van de 370 kW (503 pk) sterke vijfcilinder TFSI-motor. De Wörtherseetour vindt dit jaar van 1 tot 4 juni plaats.

De Audi A1 Clubsport Quattro beschikt over een 2,5-liter TFSI-motor met directe inspuiting en turbotechnologie. Ten opzichte van de versie die in de Audi TT RS en de Audi RS 3 Sportback wordt geleverd, is de vijfcilinder motor van de showcar nog krachtiger. Het vermogen bedraagt 370 kW (503 pk). Het maximale koppel van 660 Nm is beschikbaar tussen 2.500 en 5.300 tpm.

Audi A1

Het prestatieniveau is mede dankzij het relatief lage totaalgewicht (1.390 kg) hoog. De sprint van 0-100 km/h kost 3,7 seconden. Om vanuit stilstand naar 200 km/h te accelereren, heeft de auto 10,9 seconden nodig. Daarbij duurt de '80-120' in de vierde versnelling 2,4 seconden. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h.

De Clubsport eeft een uitgesproken sportief uiterlijk. De blikvangers zijn 19-inch lichtmetalen velgen, een uitlaat die net als bij de Audi DTM-racers vóór het achterwiel uitmondt, de grote luchtinlaten in de voorbumper, luchtuitlaten op de motorkap en de ten opzichte van de standaard A1-modellen sterk verbrede (+60 mm) spatborden. De hoekige vormgeving daarvan doet denken aan de spatborden van de oer-Quattro uit de jaren '80 van de vorige eeuw. Aan de achterzijde springen de grote spoiler en de gesloten diffuser in het oog.

Audi A1

De A1 Clubsport Quattro is ontwikkeld als straatauto die geschikt is voor circuitgebruik daarom heeft hij geen achterbank. In plaats daarvan beschikt hij over extra carrosserieverstevigingen en opbergvakken voor helmen. De sportiviteit blijkt ook uit de functionele interieurinrichting met lichtgewicht kuipstoelen (zoals in de Audi R8 GT), de rode vierpunts gordels, de drie extra instrumenten (oliedruk, turbodruk en netspanning), het met leer beklede sportstuur en de functionele tuimelschakelaars.

De Audi A1 Clubsport Quattro is tussen 1 en 4 juni te bewonderen tijdens de Wörtherseetour die in het Oostenrijkse Reifnitz (Karinthië) wordt georganiseerd. In dezelfde periode is de auto ook live te beleven. De Clubsport Quattro is in de EA game Need for Speed World van 1 tot 4 juni namelijk beschikbaar als gratis 'In-Game-huurauto'. Dit spel is gratis te spelen via world.needforspeed.com.