27 april 2011
 

Volvo

Volvo levert Alcoguard

27 april 2011 | Het alcoholslot op auto's wordt in mei 2011 onder bepaalde voorwaarden verplicht. Daartoe heeft de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz-van Haegen, besloten. Geheel in lijn met Volvo's idealen op het gebied van veiligheid, biedt de Zweedse fabrikant al sinds 2009 de Alcoguard aan.

Het alcoholslot is afgelopen week ingevoerd in Nederland. Meer dan vijftig notoire drinkers hebben het in hun auto laten monteren (op eigen initiatief of op aandringen van hun partner of werkgever). Het alcoholslot wordt vanaf mei 2011 verplicht voor automobilisten die met een promillage van meer dan 1,3 zijn aangehouden. Een voorstel hiertoe is door de Kamer aangenomen.

Volvo

Volvo realiseert zich naar eigen zeggen dat een alcoholslot een belangrijke bijdrage kan leveren aan het terugdringen van het aantal verkeersdoden. Daarom biedt het merk sinds 2009 de zogenoemde Alcoguard in zijn modellen aan.

De Alcoguard is geïntegreerd in het veiligheidssysteem van de auto. Het systeem maakt gebruik van dezelfde brandstofceltechniek als de apparatuur van de meeste politiekorpsen in Europa. De Alcoguard is handzaam, draadloos en binnen tien seconden opgewarmd en klaar voor gebruik. Om de wachttijd te verkorten, start de opwarming zodra de bestuurder de centrale portiervergrendeling bedient. Na het blazen geeft het systeem het resultaat weer op het dashboard. Als de bestuurder 0,1 promille blaast, geeft de Alcoguard groen licht en kan de bestuurder veilig op weg gaan.

Volvo

De Volvo-dealer kan deze promillagegrens overigens veranderen al naar gelang de wetgeving in een land. Voor noodsituaties of bij verlies van de sloteenheid is het mogelijk een bypass-functie in te stellen. En bijvoorbeeld na het afzetten van de motor, bijvoorbeeld om te tanken, heeft men de tijd om opnieuw te starten zonder opnieuw een blaastest uit te voeren.

Volvo Volvo
 
Websitewww.volvocars.nl
Deel via
 
 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!