29 november 2010
 

Volkswagen

VW lanceert energiecentrale voor thuis

29 november 2010 | Volkswagen heeft samen met energiemaatschappij LichtBlick in Duitsland zijn eerste energiecentrale voor thuisgebruik geïnstalleerd. Deze opwekker van warmte en elektriciteit heeft als basis een Volkswagen verbrandingsmotor die geschikt is voor aardgas en groen gas. Met de thuiscentrale zijn volgens de makers energiebesparingen tot 40% mogelijk. Volkswagen en LichtBlick streven naar de inzet van 100.000 thuiscentrales. Daarmee ontstaat een 'gedecentraliseerde krachtcentrale' met de gecombineerde capaciteit van twee gemiddelde kerncentrales.

De compacte 'thuiscentrale' van Volkswagen is ontwikkeld voor gebouwen met een energiebehoefte vanaf 40.000 kWh per jaar. Denk aan zeer grote woningen, kleine flatgebouwen, scholen en bedrijven. De energiecentrale werkt vraaggestuurd en past perfect in een totaalaanpak voor duurzame energie-opwekking. De thuiscentrale is bijvoorbeeld zeer geschikt om de fluctuerende energie-opbrengst van zonnepanelen en windmolens aan te vullen.

Volkswagen

De tweeliter aardgasmotor van Volkswagen uit de Caddy vormt het hart van de thuiscentrale. De thuiscentrale werkt er zeer efficiënt mee. Restwarmte wordt opgeslagen en later gebruikt voor verwarming. De besparing ten opzichte van conventionele systemen kan oplopen tot 40%. Dat maakt de centrale zeer aantrekkelijk voor particulieren, bedrijven en instellingen. LichtBlick rekent een eenmalige bijdrage van 5.000 euro voor de thuiscentrale en zorgt voor de ontmanteling van het conventionele verwarmingssysteem en onderhoud plus reparatie.

De eerste thuiscentrale van Volkswagen en LichtBlick is in Hamburg in gebruik genomen. Nog voor het einde van dit jaar wordt dit aantal uitgebreid tot 30. Naar verwachting volgt ook de inzet in andere Duitse steden. Op de lange termijn houden Volkswagen en LichtBlick zoals gezegd rekening met een 'netwerk' van 100.000 thuiscentrales die op aardgas werken.

Volkswagen
 
Websitewww.volkswagen.nl
Deel via