18 oktober 2010
Land Rover Discovery 4

Land Rover Discovery 4

Land Rover Discovery leverbaar met V8

18 oktober 2010 | Met de exclusieve "5.0 V8 Ultimate" keert de V8 benzinemotor terug in het programma van de Discovery 4. Nederland is het eerste land in Europa waar het model terugkeert; een direct gevolg van de aanhoudende vraag van Nederlandse kopers naar de V8-uitvoering.

Land Rover Nederland viert de terugkeer van deze 276 kW/375 pk sterke uitvoering met een rijk uitgeruste limited edition. De Ultimate is gebaseerd op de HSE-uitvoering en heeft ten opzichte van dat model een rijkere uitrusting. Zo onderscheidt de Ultimate zich door lederen bekleding in geplooid premium leder en door zeven volwaardige zitplaatsen. Keyless Entry, automatische grootlichtassistent en achteruitrijcamera vergroten gebruiksgemak en veiligheid. Het Cold Climate Pack met elektrisch verwarmbare voorruit en ruitensproeiers, plus stoelverwarming vóór en achter vergroot samen met een verwarmbaar stuurwiel het rijcomfort in de winter.

Land Rover Discovery 4

De Discovery 4 5.0 V8 Ultimate wordt aangedreven door Land Rover's nieuwe 5,0-liter V8 benzinemotor. Deze lichtgewicht aluminium krachtbron voldoet aan de EU5-emissienorm. Deze combineert een vermogen van 276 kW/375 pk en een maximum trekkracht van 510 Nm.

Zijn karakter is mede te danken aan het gebruik van centraal geplaatste, multigats, 'spray-guided' injectoren die de benzine met een druk van 150 bar direct in de cilinders spuiten. Een optimale vermenging van het brandstof/lucht-mengsel zorgt daarbij voor een nauwkeurig en efficiënt verbrandingsproces. Bovendien maakt het koelende effect van de directe benzine-inspuiting een hogere compressieverhouding van 11,5:1 mogelijk, wat de motorefficiency nog verder verbeterd.

Land Rover Discovery 4

Tijdens de opwarmfase kiest het motormanagement voor een injectiestrategie met meerdere inspuitingen voor een 50% grotere warmteontwikkeling, zodat de katalysatoren veel sneller op bedrijfstemperatuur komen en emissies worden gereduceerd. Een ander aspect dat verbruik reduceert is een stationair toerental van slechts 700 tpm. De V8 benzinemotor is uitgevoerd met Smart Regenerative Charging, waarbij de dynamo de accu alleen oplaadt onder economische omstandigheden, zoals bij uitrollen of afremmen.

De benzinemotor is eveneens geoptimaliseerd voor veel trekkracht bij lage toeren, zodat de overbruggingskoppeling van de ZF HP 28 zestraps automatische transmissie bij lagere snelheden kan worden ingeschakeld. Dit reduceert slip in de koppelomvormer en daarmee verbruik en CO2-emissies. De grote trekkracht bij lage toeren maakt ook langere overbrengingsverhoudingen mogelijk voor nog economischer rijden.

Land Rover Discovery 4

De "Discovery 4 5.0 V8 Ultimate" is beschikbaar in een editie van twintig stuks en heeft een vanafprijs van € 110.000 (incl. BTW/BPM).