6 oktober 2010
 

BMW

BMW presenteert nieuwe ConnectedDrive

6 oktober 2010 | Een zelflerend navigatiesysteem, een parkeerassistent die automatisch de auto in de garage parkeert en een smartphone-toepassing om op afstand functies van de auto te bedienen. BMW presenteert vandaag in München de nieuwste ontwikkelingen binnen ConnectedDrive. De met elkaar verbonden systemen van BMW ConnectedDrive beloven de inzittenden meer comfort, gemak en veiligheid en zorgen bovendien voor besparing van tijd en brandstof(kosten). De voorzieningen die onder BMW ConnectedDrive vallen, zijn onder te verdelen in drie pijlers: 'Bestuurderassistentiesystemen', 'Navigatie en personalisatie', en 'Efficient Dynamics'.

Met "Remote Controlled Parking" kan de auto zelfstandig (dus zonder bestuurder) in of uit een krappe garage(box) rijden. Het enige dat de bestuurder hiervoor hoeft te doen, is de auto voor de parkeerruimte te plaatsen, uit te stappen en op de RCP-knop te drukken. Nog een keer drukken zorgt ervoor dat de auto zichzelf weer uit de garage rijdt. Dit systeem bespaart de automobilist in een krappe garage de 'gymnastiekoefeningen' van het in- of uitstappen en verkleint het risico van schade aan de portieren.

BMW

De "Traffic Jam and Queuing Assistant" is een uitbreiding op het Active Cruise Control-systeem met de "Stop and Go"-functie. Deze 'assistent' helpt de bestuurder actief in de eigen rijbaan te blijven en kan de controle over de besturing overnemen in alledaagse situaties, zoals files en druk stadsverkeer. De oplettendheid van de Traffic Jam and Queuing Assistant (tot een snelheid van 130 km/u) maakt het autorijden gemakkelijker in lastige verkeersomstandigheden.

De "Emergency Stop Assistant" grijpt in als de bestuurder niet meer in staat blijkt om de auto te besturen, bijvoorbeeld door een hartaanval. Het systeem activeert de gevarenlichten en brengt de auto (rekening houdend met het overige verkeer) tot stilstand aan de kant van de weg. Tegelijkertijd verstuurt het systeem een noodoproep naar de hulpdiensten met gegevens van de bestuurder en de locatie van de auto.

BMW

Een bijzondere mogelijkheid in combinatie met smartphones is "My BMW Remote". Hiermee zijn bijvoorbeeld vanaf een andere locatie de portieren te vergrendelen, is de climate control te activeren en is de auto terug te vinden op een parkeerplaats.

Met "Seamless Media Access" kan de bestuurder alle muziek, video's en afspeellijsten die op de thuiscomputer staan, synchroniseren met de auto. Zo is altijd over het favoriete entertainment te beschikken, zonder separate geluidsdragers te hoeven gebruiken. Bovendien kan de auto 'zien' welke track van een afspeellijst de bestuurder thuis beluisterde, zodat in de auto de audioweergave precies daar weer kan starten.

BMW

Met de E-Mailfunctie kunnen in de auto e-mails ontvangen en verstuurd worden en zelfs de agenda beheerd worden. Dat kan veilig onder het rijden dankzij de dicteerfunctie voor e-mails en SMS-berichten. Met deze functie kan de bestuurder ook berichten laten voorlezen.

Tot slot is er de "Mobility Assistant", een programma voor de smartphone dat de bestuurder op verzoek een uitgebreid en flexibel reisplan aanbiedt. Deze planner houdt daarbij rekening met de ingegeven voorkeuren van de bestuurder, vermijdt files en verkeersproblemen en neemt alle vervoersopties (ook openbaar vervoer) in overweging om de bestuurder snel en efficiënt naar de plaats van bestemming te brengen.

BMW

Alle technologieën van "EfficientDynamics" dragen bij aan de verlaging van het brandstofverbruik. In dit kader is de ECO Mode in ontwikkeling: een rijmodus die met behulp van een knop op de middenconsole is te activeren. Bij inschakeling blijft het motorvermogen hetzelfde, maar verandert het motorkarakter en de schakelkarakteristiek van de automatische transmissie om zuiniger rijden te stimuleren. In het geval van een handbediende versnellingsbak past de ECO mode het gedrag van de schakelindicator aan. Het resultaat is in beide gevallen een verlaging van het brandstofverbruik.

Daarnaast is er de "Intelligent Learning Navigation". Dit systeem is in staat om het 'rijgedrag' van de bestuurder te onthouden om de volgende autoritten (het dagelijkse woon-werkverkeer, het naar school brengen van de kinderen) efficiënter te laten verlopen. Daarmee zorgt het proactieve navigatiesysteem voor meer gemak en een lager brandstofverbruik.

BMW

De effectiviteit van de Intelligent Learning Navigation is te verhogen door het systeem te koppelen aan de standaard EfficientDynamics voorzieningen waarmee elke BMW is uitgerust. Daardoor kan het navigatiesysteem, wetende dat er bijvoorbeeld een aflopende weg in de route op komst is, eerder de Brake Energy Regeneration inschakelen om brandstof te besparen. BMW noemt deze koppeling van systemen 'proactief energiemanagement', waarmee toekomstige auto's 5 tot 10% brandstof kunnen besparen.

BMW BMW BMW BMW BMW
 
Websitewww.bmw.nl
Deel via