24 september 2010
 

Volvo

Volvo gebruikt carrosserie als accu

24 september 2010 | Volvo onderzoekt de mogelijkheid om een auto te bouwen waarvan de carrosserie ook dient als accu. Het is een accu die remenergie opslaat terwijl de auto rijdt en die ook energie opslaat als de auto wordt inplugt om deze 's nachts op te laden. Momenteel wordt getest of dit visioen werkelijkheid kan worden. Volvo Cars is een van de negen participanten in een internationaal materiaalontwikkelingsproject.

De grootte, het gewicht en de kosten van de huidige generatie accu's vormen de grootste uitdagingen in de ontwikkeling van hybride- en elektrische auto's. Om met de hedendaagse technologie voldoende capaciteit te leveren, zijn grote accu's noodzakelijk. Maar deze zorgen er wel voor dat het gewicht van de auto toeneemt.

Eerder dit jaar startte het Imperial College in Londen met een materiaalontwikkelingsproject waarin negen Europese bedrijven en instituten samenwerken. Volvo Cars is de enige autofabrikant in het project. Met zo'n 3,5 miljoen euro financiële steun van de Europese Unie wordt een mengsel van koolstofvezels en polymeerhars ontwikkeld dat meer en sneller energie kan opslaan en opladen dan conventionele accu's. Tegelijk is het materiaal sterk en flexibel, waardoor het ook geschikt is voor carrosserieën van auto's. Volgens berekeningen neemt het gewicht van de auto tot 15% af als de stalen carrosseriedelen worden vervangen door het nieuwe materiaal.

Volvo

Het project zal drie jaar duren. In de eerste fase ligt de nadruk op de ontwikkeling van het composietmateriaal (zodat het meer energie kan opslaan) en onderzoek naar de mogelijkheden van industriële productie. Pas in de laatste fase wordt de accu in een auto toegepast.

Als het project slaagt, kan de nieuwe technologie op vele vlakken worden toegepast. Mobiele telefoons kunnen met behulp van het nieuwe materiaal bijvoorbeeld net zo dun worden als een creditcard en laptops hoeven veel minder vaak te worden opgeladen.

Volvo
 
Websitewww.volvocars.nl
Deel via