16 september 2010
 

Fisker Karma

Productieversie Fisker Karma in Parijs

16 september 2010 | Fisker presenteert op de Mondial de l'Automobile in Parijs op 2 oktober de eerste productieversie van de Karma. De Karma gaat na een serie laatste tests begin 2011 in serieproductie bij Valmet in Finland; levering van de eerste exemplaren aan klanten is gepland voor maart. De afgelopen weken is begonnen met de bouw van voorserie-auto's en op de autotentoonstelling in Parijs wordt getoond hoe de definitieve Fisker Karma eruit ziet. Deze zal p minieme details afwijken van de prototypes zoals die tot dusver op tentoonstellingen gepresenteerd werden.

Fisker kondigt in Parijs verder nieuwe uitbreidingen aan van het netwerk van prestigieuze distributeurs en dealers in Europa en Azië. Ook worden de nieuwste beelden getoond die in het kader van de 'Pure Driving Passion' marketingcampagne zijn gemaakt.

De eerste drie spraakmakende foto's en de bijbehorende film zijn o.a. te zien op de website fiskerautomotive.com en op kanalen als YouTube. Pure Driving Passion, met foto's van avant-garde modefotograaf Miles Aldridge (Vogue, Cartier, Hugo Boss) en beeld de voor de Academy Award genomineerde filmer Wally Pfister (Inception, The Italian Job, The Dark Knight), is een heel andere soort campagne dan gebruikelijk is in de autowereld. Deze informeert op een eigenzinnige manier over de voordelen van Fiskers plug-in hybride technologie en toont dat ook 'groene' auto's sexy kunnen zijn. In Parijs wordt het beeldmateriaal gepresenteerd dat speciaal voor de Europese markten is vervaardigd.

Fisker Karma

De geheel uit lichtmetaal vervaardigde Karma is het geesteskind van Henrik Fisker, mede-oprichter, CEO en executive design director van Fisker Automotive. Henrik Fisker ontwierp eerder auto's die tot de meest aansprekende van de laatste decennia worden gerekend, zoals de Aston Martin V8 Vantage, Aston Martin DB9 en BMW Z8. De Fisker Karma werd als concept gepresenteerd in januari 2008, enkele maanden na de oprichting van het bedrijf.

Sindsdien is met grote inzet gewerkt aan het productierijp maken, het bouwen van een complete organisatie voor de ontwikkeling, productie, marketing en verkoop van meerdere Fisker modellen en aan de realisatie van de serieproductie. Deze zal als gememoreerd gaan plaatsvinden bij carrosseriespecialist Valmet in Finland dat o.a. ook de Porsche Boxter, Porsche Cayman en de Think City bouwt. Fisker Automotive beschikt inmiddels ook over een eigen productiefaciliteit, een voormalige General Motors-fabriek, waar toekomstige modellen zullen worden gebouwd, met name een compacter model in de hogere middenklasse.

Fisker Automotive wil groeien naar een jaarlijkse productie van 100.000 auto's. Om dat te kunnen realiseren wordt hard gewerkt aan meer modellen en aan een verkoop- en service netwerk van naam. Voor Nederland werd in het najaar van 2009 Fisker Nederland in Hilversum als exclusief distributeur opgericht. De Fisker Karma is in ons land zeer goed ontvangen; het aantal orders ligt, terwijl alleen nog een niet-rijdend prototype kon worden getoond, al boven de vijftig.