13 augustus 2010
Land Rover Discovery 4

Land Rover Discovery 4

Land Rover presenteert Discovery 4 modeljaar 2011

13 augustus 2010 | Na de ingrijpende vernieuwing van de Discovery vorig jaar, waarbij de modelnaam werd gewijzigd in Discovery 4, zet Land Rover voor het modeljaar 2011 de puntjes op de i met enkele subtiele, maar niet minder belangrijke aanpassingen. Voorbeelden zijn een nieuwe motorvariant, nieuwe typeaanduidingen, verbeterd Terrain Response-systeem en een nieuw Land Rover logo.

Het grootste nieuws voor de Discovery 4 modeljaar 2011 is ongetwijfeld de introductie van een nieuwe motorvariant van de 3,0-liter TDV6 parallel sequentieel turbodiesel met 155 kW/211 pk die de voorgaande 2,7-liter variant (140 kW/190 pk) vervangt. De CO2-emissie van deze nieuwe motor bedraagt 244 g/km. In vergelijking met de vorige 2.7 TDV6 automaat is dit een CO2-reductie van 10%.

De TDV6 krachtbron komt onder de 180 kW/245 pk, die vorig jaar werd geïntroduceerd. Om het onderscheid tussen de beide motoruitvoeringen duidelijk te maken voor consumenten, worden ook nieuwe typeaanduidingen ingevoerd. De Discovery 4 met 155 kW/211 pk-motor heet voortaan 3.0 TDV6, terwijl de 180 kW/245 pk-variant wordt omgedoopt in 3.0 SDV6. Deze strategie, waarbij de typeaanduiding van de variant met de sterkste dieselmotor met een 'S' en die van een minder krachtige uitvoering met een 'T' wordt aangeduid, wordt ook bij de andere Land Rover en Range Rover modellen ingevoerd.

Land Rover Discovery 4

De in vergelijking met de 2.7 TDV6, 21 pk sterkere en 80 Nm krachtigere 3.0 TDV6-motor (155 kW) wordt standaard gecombineerd met een zestraps adaptieve automatische transmissie met CommandShift-functie voor handmatig schakelen. Verder is de uitrusting verbeterd met 19-inch lichtmetalen velgen.

Vanwege de nieuwe motor en rijkere uitrusting is de prijsstelling van de TDV6-uitvoeringen aangepast, waarbij de Discovery 4 nu leverbaar is vanaf € 74.900. Als bedrijfsauto is de Discovery 4 nu beschikbaar vanaf € 43.986 (exclusief BTW/BPM). De prijs van de 3.0 SDV6-uitvoeringen is ongewijzigd.

Voor het modeljaar 2011 is ook het Terrain Response-systeem van de Discovery 4 verbeterd met de nieuwe functies helling acceleratieregeling (GAC voor Gradient Acceleration Control) en helling startassistent (HSA voor Hill Start Assist). De helling acceleratieregeling voorkomt bij niet ingeschakelde afdalingremregeling (HDC voor Hill Descent Control) dat de auto te snel accelereert op steile hellingen, zodat de bestuurder de tijd heeft om de auto onder controle te houden. De helling startassistent reduceert op steile hellingen automatisch en progressief de remdruk en voorkomt dat de auto ongewenst achteruitrolt.

Land Rover Discovery 4

Tot slot heeft de Discovery 4 twee nieuwe lakkleuren gekregen, Baltic Blue en Fuji White, en is voor 2011 een nieuw Land Rover logo geïntroduceerd, dat ook op de andere Land Rover modellen zal worden toegepast. De kleurstelling van het logo in groen/zilver (in plaats van groen/goud) maakt het embleem eigentijdser en in overeenstemming met de uitstraling van de nieuwste Land Rover modellen.