24 september 2013
Ford Mondeo (2007 - 2014)

Ford Mondeo (2007 - 2014)

Ford Mondeo viert 20-jarig jubileum

Autozine
24 september 2013 | De Ford Mondeo viert zijn 20-jarig jubileum. Deze succesvolle Ford is, met een verkoopvolume van 4,5 miljoen exemplaren, een vaste waarde in het segment en is sinds zijn introductie in 1993. Het was de eerste auto met standaard airbags. James Bond heeft er mee gereden. En de auto definieerde een hele generatie in Groot-Brittanniƫ.
 

De Mondeo werd in 1993 geïntroduceerd na een vijf jaar durend ontwikkelingsprogramma van £ 3 miljard ($ 4,6 miljard). In 1994 werd de Mondeo uitgeroepen tot Auto van het jaar.

Ford Mondeo (2007 - 2014)

Met de Mondeo beschikten Europese klanten over geavanceerde, betaalbare innovaties. Het eerstegeneratiemodel was standaard voorzien van een bestuurdersairbag, eventueel een bijrijdersairbag en geavanceerde nieuwe functies, zoals een tractieregelsysteem, adaptieve demping, een antiblokkeersysteem (ABS) en stuurbekrachtiging.

Een herziene Mondeo met aangepaste styling bood in 1996 optionele zij-airbags (die twee jaar later werden gestandaardiseerd), vierkanaals ABS en een lager gewicht.

Ford Mondeo (2007 - 2014)

In 2000 introduceerde Ford de tweede generatie Mondeo met het Intelligent Protection System van Ford, dat sensoren gebruikt om bij een ongeval de meest effectieve veiligheidsvoorzieningen te activeren. Daarnaast maakte de Mondeo verwarmde achterzittingen, automatische koplampen en ruitenwissers met regensensor voor het eerst beschikbaar voor Ford-bestuurders.

De derde generatie van de Mondeo kwam in 2007 op de markt na een rol op het witte doek als Bond-auto in de film 'Casino Royale' uit 2006. Met het nieuwe model profiteerden Ford-bestuurders als een van de eersten van technologieën als Adaptive Cruise Control, Interactive Vehicle Dynamics Control en het Ford Easy Fuel-systeem om verkeerd tanken te voorkomen.

Ford Mondeo (2007 - 2014)

In 2010 werd de Mondeo opnieuw bijgewerkt met de nieuwste Ford EcoBoost-benzinemotortechnologie en extra functies, zoals Lane Departure Warning, Driver Alert en Auto High Beam.

Ford verbeterde de Mondeo onlangs opnieuw. De auto is voorzien van de meest verkochte 2,0-liter Duratorq-dieselmotor van 163 pk en heeft een CO2-uitstoot van 119 g/km en een brandstofverbruik van 4,6 l/100. De Mondeo is uitgerust met de Ford ECOnetic-technologie Smart Regenerative Charging en het EcoMode-bestuurdersinformatiesysteem van Ford. Daarnaast was de auto de eerste Ford met het Active Grille Shutter-systeem dat de aerodynamische weerstand vermindert.

Ford Mondeo (2007 - 2014)

De gloednieuwe Mondeo komt eind 2014 in Europa op de markt en is voorzien van geavanceerde technologieën, waaronder de bekroonde 1,0-liter EcoBoost-benzinemotor van Ford met een naar verwachting toonaangevend laag brandstofverbruik, een hybride elektrische benzineaandrijving, adaptieve full-LED-koplampen (een primeur in dit segment) en opblaasbare veiligheidsgordels achterin die letsel aan hoofd, nek en borst bij achterpassagiers reduceren (een Europese primeur).

Om 20 jaar Mondeo te vieren, publiceerde Ford een video die is ingesproken door Hollywood-acteur Ray Winstone, ster in films als 'The Sweeney', 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull' en 'The Departed'.

Ford Mondeo (2007 - 2014)