20 november 2013
Ford Edge

Ford Edge

Ford Edge is voorbode van nieuwe SUV voor Europa

Autozine
20 november 2013 | Vandaag onthult Ford het volledig nieuwe Edge Concept waarmee het concern een duidelijke aanwijzing geeft voor de richting die het bedrijf heeft gekozen voor de nieuwe grote SUV voor onder meer de Europese markt. Het nieuwe Edge-concept laat ook potentiële geavanceerde technologieën zien, zoals een parkeerfunctie waarmee klanten hun auto op afstand en met één druk op de knop kunnen inparkeren.
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!
 

De Edge is nu al succesvol in de V.S. en andere markten. Het is de eerste grote luxe SUV voor Europa en één van de 25 auto's waarvan Ford vorig jaar heeft bevestigd dat ze vanaf 2017 in Europa te koop zijn. De Ford Edge Concept wordt onthuld op de Los Angeles Auto Show. 

Ford Edge

De bestuurdersassistentie-technologieën en semi-automatische functies in de Edge Concept geven een voorproefje van een toekomst waarin Ford met intelligentere auto's komt. Deze op sensoren gebaseerde technologieën vormen de bouwstenen van de toekomst van automatisch rijden. Ze zullen helpen om autorijden veiliger en efficiënter te maken.

Fully Assisted Parking Aid, een prototype van een technologie die voortborduurt op Active Park Assist van Ford, laat klanten hun auto met één druk op de knop inparkeren, of zelfs met een afstandsbediening. Het systeem kan met behulp van ultrasonische sensoren een parkeerplaats vinden waar de auto loodrecht kan inparkeren. Ook kunnen klanten wachten met instappen totdat de auto uit een krappe parkeerplek is gemanoeuvreerd.

Ford Edge

Ook is Ford begonnen met een onderzoeksproject voor het verfijnen van de geavanceerde 'Obstacle Avoidance'-systemen. Het prototype kan waarschuwingen geven wanneer het verderop op de rijbaan langzaam bewegende objecten of stilstaande obstakels waarneemt, en als de bestuurder na deze waarschuwing niet stuurt of remt, doet het systeem dit automatisch om een botsing te voorkomen.

'Adaptive steering' maakt sturen op lage snelheden aanzienlijk gemakkelijker en het sturen in alle omstandigheden voelt betrouwbaarder en zekerder aan. 

Ford Edge

Het nieuwe exterieur van het Ford Edge Concept is vloeiend en sportief. De sterke schouders doen denken aan een hardloper in de startblokken; de vloeiend doorlopende vorm van de grille beïnvloedt de vorm van de motorkap, die er zowel gespierder als compacter uitziet.

In het Edge Concept is ook een nieuwe, high-tech-toepassing van de Active Grille Shutters verwerkt. De sluitingen open en sluiten automatisch voor een ideale motortemperatuur en maximale aerodynamica. Dankzij de sleuven aan de onderzijde van de carrosserie wordt de wind van de voorkant van de auto naar buiten geleid via de voorwielkasten en naar beneden langs de zijkant van de auto.